BLOG

Mama, dit is toch je slokdarm?

Daar gaan we weer. School een week eerder dicht in verband met een nieuw variant van COVID. Dit betekent dat we ons wederom flexibel moeten opstellen en 'gaan met die banaan'.Onze jongste zoon zit op een andere school omdat hij TOS (taalontwikkelingsstoornis) heeft, zijn school mocht deze week gewoon openblijven.

Lees meer »

Hoeveel tijd en geduld heb jij?

Elke maandag passen mijn ouders op de kinderen, zij zorgen 's avonds voor een heerlijke maaltijd. Mijn ouders staan gemiddeld 2-4 uur in de keuken. Ik ben geen keukenprinses, ik vind koken zonde van mijn tijd en het liefst maak ik een maaltijd klaar binnen 15 minuten. Ook gebruik ik het liefst maar één pan, zo bespaar ik tijd op het afwassen.Een man in de huishouding, super fijn natuurlijk! Mijn man heeft hier gemiddeld een dagtaak aan. Als ik dit op mezelf reflecteer heb ik het liefst voor 12.00 uur gesport, het huis schoongemaakt en als het kan ook de boodschappen gedaan. 

Lees meer »

Winactie kinderboek: "Pluis heeft TOS"

Mama, hoe komt het dat wij ons broertje wel verstaan en anderen niet?Lastige vraag, maar ik denk dat wij hem vaker horen praten en daardoor beter weten wat hij bedoelt of we kunnen een context leggen bij gesprekken door de omgeving waar we ons in bevinden.

Lees meer »

Hoeveel kilometers moet ik nog?

Vanaf groep 3 (ongeveer 6 jaar) leert een kind lezen en schrijven. Voor mijn gevoel gaat het leren lezen en schrijven in vogelvlucht. Ineens begint je kind korte woorden te lezen, van woorden worden het zinnen, van zinnen wordt het alinea's en langzaam worden het hele hoofdstukken. Ook begon hij in groep 3 met schrijven. Sommige letters schreef hij nog in spiegelbeeld waaronder de "s" en de "b". De "b" werd soms een "d" en andersom. 

Lees meer »

Taal verkeerd geprogrammeerd in de hersenen

Als beginnende moeder (2012) was ik erg loyaal, deed alles volgens het "boekje". Ik volgde zwangerschapsgym, las boeken over de groei van een baby, schreef elke maand keurig in het groeiboekje en maakte wel honderden foto's.

Lees meer »

Help mijn kind heeft TOS

Wat een gezellig kind! Hij was vandaag vrolijk aanwezig, speelde gezellig met andere kinderen, maar hij praat niet? Praat hij thuis wel? Als hij thuis wat zegt verstaan jullie hem dan? Of wordt hij tweetalig opgevoed? Allemaal vragen die ik (vaak) kreeg van het kinderdagverblijf bij het ophalen van mijn (jongste) zoon.Ik irriteerde me soms aan deze vragen, want thuis herkende ik dit gedrag niet. Ik dacht soms stiekem dat hij express niet sprak op het kinderdagverblijf uit eigenwijsheid en/of onzekerheid.

Lees meer »