Help mijn kind heeft TOS

Gepubliceerd op 17 september 2021 om 08:53

Wat een gezellig kind! Hij was vandaag vrolijk aanwezig, speelde gezellig met andere kinderen, maar hij praat niet? Praat hij thuis wel? Als hij thuis wat zegt verstaan jullie hem dan? Of wordt hij tweetalig opgevoed? Allemaal vragen die ik (vaak) kreeg van het kinderdagverblijf bij het ophalen van mijn (jongste) zoon.
Ik irriteerde me soms aan deze vragen, want thuis herkende ik dit gedrag niet. Ik dacht soms stiekem dat hij express niet sprak op het kinderdagverblijf uit eigenwijsheid en/of onzekerheid.

Thuis was hij gezellig, ondernemend en vrolijk aanwezig. Hij speelde samen met zijn broer, zus, vriendjes en buurtkinderen. Ik vernam geen bijzonderheden in zijn ontwikkeling totdat er een kindje aan mijn oudste zoon vroeg "versta jij wat hij zegt?"
Misschien was ik wel heel naïef, maar na deze vraag begon ik toch te twijfelen. Praat hij toch te weinig voor zijn leeftijd? Praat ik wel genoeg met hem? Lees ik wel voldoende voor? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op had. Als moeder werd ik erg onzeker en het voelde alsof ik gefaald had.

In overleg met het kinderdagverblijf heb ik contact gezocht met een logopedist. Mijn zoon was 2,5 jaar toen wij zijn gestart met logopedie. Elke vrijdag zaten we keurig in de wachtkamer, wachtend op wat er komen ging. Als ouder kreeg ik diverse oefeningen mee naar huis en deze probeerde ik keurig uit te voeren. Na ongeveer 5 maanden stelde de logopedist voor om onze zoon door te verwijzen naar Pento. Pento onderzoekt, begeleidt en behandelt kinderen met taal-/spraakproblemen. Toen de logopedist dit voorstelde moest ik even slikken, er ging van alles door me heen, wat gaat er nu gebeuren? De logopedist snapte mijn bezorgdheid maar heeft mij snel gerust kunnen stellen. 

Met een verwijzing van de GGD hebben we ons aangemeld bij Pento en al snel volgde er een onderzoek. Volgens mij vond ik het onderzoek spannender dan mijn zoon, hij ging er vrolijk en onbevangen in. Het onderzoek bestond uit 2 sessies van gemiddeld 3 uur per sessie (ik hoor je denken 3 uur? Dit was ook waar ik tegenop zag! Houd hij dit wel vol en word hij niet overvraagd etc.). Maar wat heeft hij het goed gedaan!

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mijn zoon een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Ik had hier persoonlijk nog nooit van gehoord. TOS is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Mijn kind heeft moeite met praten. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. Naar aanleiding van het onderzoek werden we doorverwezen naar Kentalis. 

April 2021 was het zover, we werden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Ik was best gespannen voor dit gesprek, wat stond ons te wachten? Deze spanning verdween snel door de ontspannen/nuchtere sfeer. Tijdens de intake werd al snel aangegeven dat Kentalis onder de gehandicapten zorg viel en hierdoor reiskosten gedeclareerd kon worden en/of bijzonder vervoer aangevraagd kon worden. Mijn man zei meteen, dit hebben we niet nodig. Wij brengen hem!

Onze zoon gaat sinds april 2 dagdelen per week naar Kentalis en wat heeft hij het naar zijn zin! Hij heeft 7 klasgenoten die hij zijn "vrienden" noemt. Door Kentalis voelt hij herkenning, hij is zelfverzekerder geworden, durft te vertellen en komt met geweldige verhalen thuis. De behandeling duurt gemiddeld 9 maanden en de "juffen" zijn erkende logopedisten, daarnaast krijgt hij ook individuele logopedie bij Kentalis. 
Ik ben super blij met de behandelingen van Kentalis en zie er alleen maar voordelen in. Wil jij meer weten over TOS? Kijk dan op www.kentalis.nl, www.gezondheidsplein.nl/dossier/taalontwikkelingsstoornis.

De klank "s" uitspreken is erg lastig. In plaats van de "s" spreekt hij de "p" uit. Bij logopedie oefenen ze de "s" door bijvoorbeeld sokken op te hangen. Hoe creatief!

De klank "v-/f" wordt vaak vervangen door de klank "k". Tijdens de individuele logopedie mocht hij de dieren voeren. "De varken krijgt voer, de koe krijgt voer, de paard krijgt voer....."

De "g" vervangt hij met de letter "k", in plaats van "gat" zegt hij "gkat". Tijdens deze behandelingen gingen ze muggen vangen. Nog een "mug", daar een "mug", vang die "mug"....

Reactie plaatsen

Reacties

Henny Blom
3 jaar geleden

😘

Marc
3 jaar geleden

Zeer mooie tekst.

Inge Lansink
3 jaar geleden

Heel mooi beschreven Miranda!
Erg knap hoe jullie hiermee omgaan als gezin.
Jullie mogen trots zijn op wat Duuc allemaal al heeft geleerd.

Monique Hillen
3 jaar geleden

Prachtig geschreven💋
Het is ook een kanjer, die Duuc

Michel
3 jaar geleden

Duuc. Kanjer.
Goed gedaan Mim.

Claudia Eppink
3 jaar geleden

Toppers zijn jullie!

Carlijn
3 jaar geleden

Mooi geschreven en ook helder en duidelijk voor iedereen.
En wat heeft Duuc al een grote sprong gemaakt met zijn (uit)spraak!
Toppers zijn die jongens van ons!